Vissza

2022 Kézilabda EB multifunkciós sportcsarnok tervezése

Ügyfél: KKBK
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Megbízó:
 Középülettervező Zrt.
Helyszín: Budapest, Népliget
Év: 2019-2021
57.778 Bm2, 20.022 néző

Projekt tárgya: Az épület vasbeton  szerkezeti részeinek kiviteli szintű tartószerkezeti tervezése, valamint a külső menekülő lépcsők tartószerkezeti és gyártmánytervezése.

Az építmény Európa legnagyobb fedett pályás multicsarnoka, és egyben a legnagyobb hazai projekt 2020-ban. A terveket a Skardelli György által vezetett stúdió készítette el a megfelelő altervezők bevonásával. A tervezés és a kivitelezés párhuzamosan haladt (Design & Build), rendkívül feszes ütemterv alapján, hiszen 2021 év végén az épületet át kell adni. A szerkezetépítés a kiváló és elkötelezett team munkának köszönhetően az elhúzódó pandémiás helyzet ellenére határidőre elkészült. 

A számok is impresszívek: 62.905 m3 vasbeton szerkezet, 5.000 tonna acélszerkezet.

A megközelítőleg ovális alaprajzú épület két tengely mérete a bejárati szinten, megközelítőleg: 135 x 163 m. A csarnok teret lefedő tetőszerkezet tengelyméretei: 113 x 143 m.

Az idő rövidsége és a bonyolult geometria miatt a tervezés és megvalósítás során felértékelődtek az előregyártott technológiák és a BIM szerepe. Folyamatos műszaki- és gazdasági elemzések mentén alakultak ki az optimális szerkezeti megoldások, melyek megtalálása rengeteg egyeztetést és kreativitást igényelt mind a tervezők, mind a kivitelező részéről.  A Revit modell, és az azokból készült tervek jelentették a bázist, majd a kapott gyártmánytervek, részletmodellek is ugyanoda kerültek bedolgozásra.

Az eredetileg LOD300-ra tervezett kiviteli szintet minden esetben meg kellett haladnunk, és LOD400 szinten kellett az elemeket, kapcsolatokat modelleznünk, mivel az előregyártás miatt sok esetben milliméter pontossággal kellett dolgoznunk.

Az épület vegyes szerkezetű, részben monolit vasbeton és az elvárásoknak megfelelően a lehetőségekhez képest minél nagyobb (45%) százalékban előregyártott vasbeton illetve acél. Előregyártott szerkezetű elemek többek közt a homlokzat menti döntött pillérek, gerendák, lépcsőelemek és a feszített felülbordás pallók. A szerkezet több pontján a Peikko technológia alkalmazása bizonyult előnyösnek (DELTABEAM gerendák, PCs acélszerelvény-konzolok, oszloptoldó csavarok, csavaros kapcsolatos szerelvények és merevacél betétek…).  A küzdőtéren belül mobil lelátók alakíthatók ki. A mobil lelátó mögötti, a küzdőteret határoló fal 40 cm vastag, előregyártott pakettekkel készülő monolit vasbeton gyűrűfal. A beépített közel 500 tonna teherbírású saruk biztosítják a tetőszerkezet alakváltozásából, a szélteher, hő- illetve földrengés hatás okozta vízszintes 10 cm nagyságrendű támaszcsomóponti eltolódások lehetőségét.

Referencia videó

Werkvideó