Vissza

BBT Hotel és lakóház

Építész: DVM Design Kft.
Megbízó: DVM Group
Építtető: B&L Gruppe
Helyszín: Budapest
Időtartam: 2018-21
24.000 m2


Projekt tárgya:
Statikai tervezés, majd a kiviteli szakaszban tervezői művezetés és mérnöki támogatás nyújtása. 

Bővebb leírás: Egy félbehagyott projekt újragondolása új statikai koncepcióval, és a szükséges áthidaló megoldásokkal.

2007-ben irodaház projekt építése indult meg tárgyi ingatlanon, amely a 2008-as válság során csődbe ment beruházó miatt félbe maradt és csak mélyépítési munkálatok készültek el (résfal, alaplemez, metrószellőző átépítés részben).

Mivel a szerkezetépítési munkák a pinceszinten nem kerültek befejezésre, a munkagödör állékonysága nem volt megfelelő. A szomszéd épületek állékonyságának biztosítása érdekében az átmeneti tulajdonos 2009-ben a szerkezetépítést a szükséges minimális mértékben továbbvitte, hogy a résfalat körben megtámassza a -3 és a -2 szint födémjével.
A telket 2015-ben a német B&L ingatlanfejlesztő a felszámolásból megvásárolta, és a Baross tér felöli oldalon egy 3*+ kategóriájú szállodát, míg a Mosonyi utca felöli oldalon egy apartman házat kívánt megvalósítani.

A mérnöki feladat nehézségét a meglevő alépítmény és az új tervezésű felépítmény eltérő raszter kiosztása adta. A mélygarázs szinten utólagos áthidalásokat, födém megerősítéseket kellett beépíteni egy elvárt geometria keretei közt.

A kivitelezés során a bontási-építési munkákat folyamatosan a szomszédos épületek állékonyságának biztosításával kellett megtervezni és kivitelezni, folyamatos elmozdulás mérés és ellenőrzés mellett.

Az áttervezés és átépítés statikai koncepciójának kialakítását a német Prüfstatiker, a Weiske & Partners irodával szoros együttműködésben a német szabványoknak és szokásoknak megfelelően végeztük.