Vissza

Mercedes-Benz Kecskemét fejlesztése

Ügyfél: ATP Wien Planungs GmbH/ebner ZT GmbH
Megbízó: Daimler-Benz AG
Helyszín: Kecskemét
Év: 2017-2019
18.200 m2

Projekt tárgya: UTC-TP02 Presswerk
Acél – vasbeton szerkezet. A vasbeton szerkezeti részek kiviteli terveinek elkészítése.

Mercedes-Benz, Kecskemét 2. ütem, Presswerk csarnok

  • BIM alapú tervezés
  • extrém nagy teherbírású alaplemez, nagy teherbírású daruk

A Mercedes Kecskeméti gyár bővítésének 2. ütemében a 20.000 m2-es Presswerk monolit vasbeton és előregyártott vasbeton oszlopok szerkezetének tervezése volt a feladatunk. A tervezés Revit BIM modellben történt.

A tartószerkezet statikai vizsgálatához használt erőtani számítási modell elemeit (AxisVM és IDEA Statica) a BIM modellező szoftverben (Revit) leképezett statikai váz felhasználásával, automatizálva készítettük, mely a gyors munka mellett a hibalehetőséget is csökkentette. A megrendelő számára rendszeresen megküldött BIM modellen végrehajtott ütközésvizsgálat eredményeivel folyamatosan pontosítottuk a modellt, a geometriai hibákat elkerülendő.

A betonszerkezetek vasalását nagyrészt 3d eszközökkel, azonos platformon (Reviten) belül kezeltük a zsaluzási geometriával, melynek nagy előnye, hogy minden információ egy helyen van, nincs verzióhiba vagy szoftverek közötti adatvesztés. A betonozás ütemezésének információit a beton objektumokhoz hozzárendelve a terveken konzisztens munkahézag pozíciók jelentek meg, melyek nagyban könnyítették a vasalás kivitelezhetőségének feltételeit.

Gerenda vasalási terve Revitben:

Tervezési hatékonysági megfontolásból a vasalás Revitben készült 3D-ben. A korábban készülő falak és a későbbi lemez megjelenítését az objektum attribútumok vezérelték.