Vissza

MVM Dome multifunkciós sportcsarnok – menekülő lépcsők

Ügyfél: KKBK
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Megbízó:
BIM Design Kft.
Helyszín: Budapest, Népliget
Év: 2020-2021
~12 tonna

Projekt tárgya: Az épület külső menekülő lépcsőinek tartószerkezeti és gyártmánytervezése.

A megbízást tárgyát képező acél menekülő lépcsők 4 példányban készültek melyek közül mind eltérő. 2-2 fő geometriában azonos, de egymás tükörképei. Egy lépcső hozzávetőlegesen 3 tonnás a járófelület és lépcsőfokok nélkül.

A feladat egy nem szokványos kialakítású látványelem tervezésére szólt. A feladatunkat nehezítette, hogy design and build projektben építés alatt levő folyamatosan változó szerkezethez kellett alkalmazkodni.

A modellezés kihívásai:
-a szerkezetnek illeszkednie kell az épület homlokzatához annak ívét és ferde dőlését a lehető legjobban lekövetve. Folyamatos egyeztetésre volt szükség a teljes tervezés során az építészekkel.
-a szerkezet légies hatásának elérése érdekében nagyon kevés felületen támaszkodhatott le a talajra így nagy fesztávokat kellett áthidalni és a megadott szűk keresztmetszeteken belül szerkezetileg kialakítani
-a szerkezet nagy része látszó és ezért a csomópontok kialakításánál ügyelni kellett azok végleges esztétikus megjelenésére is
-felületkezelés szempontjából a teljes szerkezet horganyzott, ezért a gyártmánytervezés során figyelni kellett a technológia korlátaira is.
-a Stephuit N típusú lépcsőfokok és járófelület kialakítás egyedi kapcsolatokat igényelt, ahol a tervezés során szoros kapcsolattartásra volt szükség a termék gyártójával és az acélszerkezet gyártással.
-mivel a lépcső előre gyártott vasbeton pillérekhez kapcsolódik, gondoskodni kellett a megfelelő állíthatóságról, ami a vasbeton szerkezet méretpontatlanságából adódhat. Itt a kivitelezéssel tartottuk a kapcsolatot, mely során helyszíni beméréseket kaptunk a pillérek pozíciójáról
-az íves és spirális elemek gyártmányterveken és szerelési terveken történő ábrázolása során a gyártóval folyt egyeztetés, hogy a számukra megfelelően értelmezhető tervek készüljenek.